Att en dag tvingas ta farväl av sin älskade fyrbenta familjemedlem är för de flesta djurägare förknippat med en enorm sorg, oro och många frågor. Att fatta beslut över någon annans liv kan tyckas orimligt och detta beslut kan vara det svåraste du någonsin tagit.

Vi som arbetar på Roslagens smådjursklinik är själva djurägare och vet vad var och en av oss en dag tvingas gå igenom. Inga frågor är dumma, inga tankar är konstiga. Det viktiga är att du känner dig trygg i ditt val och i ditt beslut. Vi finns där för att hjälpa dig och ditt djur. Så tveka inte att prata med oss om din oro, dina frågor, din sorg och svårigheten att fatta beslut.

Så går det till

När beslutet är taget att låta din vän somna in är du välkommen att boka en tid hos oss. Vi tar alltid emot för detta, även samma dag. Har man väl tagit beslutet kan det vara svårt att vänta en eller flera dagar.

När du kommer till oss anmäler du dig i vår reception. Sedan får du direkt komma in på ett eget rum där vi tillsammans går igenom de papper du som ägare måste skriva på för att godkänna att ditt djur avlivas.

Om någon annan än djurets ägare kommer in med djuret måste vi ha en fullmakt från ägaren samt legitimation på den som är ombud. Vi brukar ordna med det ekonomiska i förväg för att du inte ska behöva tänka på det efteråt. Då vill de flesta kunna gå iväg när man är redo. Om ditt djur är livförsäkrat behöver veterinären skriva ett intyg till försäkringsbolaget på att ditt djur är avlivat och varför. Först när försäkringsbolaget får intyget kan livbeloppet betalas ut.

Det är också bra att i förväg bestämma hur man vill göra med djuret efteråt, se avsnittet ”efteråt” nedan.

Hund 

När alla papper är klara får din hund lite lugnande medel. Alla hundar behöver inte det men många gånger kan det vara skönt att de är lite trötta innan vi lägger kanyl i blodkärlet. Hunden får det lugnande medlet i munnen eller under huden. Du och din hund får sitta i lugn och ro i ca 15 minuter tills hunden är trött.

En sköterska eller en veterinär anlägger sedan en kanyl i ett blodkärl i hundens ena ben. Veterinären ger hunden en överdos av ett insomningsmedel. Injektionen är helt smärtfri för hunden. Sömnmedlet går snabbt ut i blodbanorna och hunden somnar efter ca 30 sekunder.

De flesta hundar drar en suck, lägger ner huvudet och somnar, precis som de gör vid en vanlig sövning eller i sin korg hemma. Skillnaden denna gång är att de somnar in så djupt att hjärnans aktivitet avstannar, hjärtat slutar att slå och andningen upphör. De vaknar inte mer igen.

Veterinären lyssnar på hjärtat och konstaterar att det har stannat och att alla reflexer är borta.

Katt

Katter är ofta besvärade av att vara fasthållna vilket gör att det skonsammaste sättet för katten att få somna in oftast är så lite hantering av främmande människor som möjligt, det anpassar vi efter individen. Vi en lugnande spruta till katten först så att den får somna innan vi lägger en kanyl i benet. Vissa katter kan kräkas av det lugnande medlet och det kan vara bra att känna till så att man är förberedd på detta.

När katten sover och kanylen är anlagd så ger vi sömnmedel i en överdos.

Injektionen gör att de somnar in så djupt att hjärnans aktivitet avstannar, hjärtat slutar att slå och andningen upphör. De vaknar inte mer igen.

Veterinären lyssnar på hjärtat och konstaterar att det har stannat och att alla reflexer är borta.

Efteråt

Efteråt får du gärna sitta kvar så länge du känner att du orkar och behöver. Att lämna med blommor eller liknande är inget problem. Vi hjälper dig ut och i möjligaste mån får du gå ut en annan väg än genom väntrummet, direkt ut på parkeringen.

Vad händer med kroppen

En del väljer att ta med djuret hem för begravning. Det vanliga är att vi tar hand om djuret och sänder kroppen vidare för kremering. Vi samarbetar med Mälardalens Smådjurskrematorium. Om du väljer att låta djuret kremeras med andra djur så sprids askan i en minneslund. Du kan också få djuret separat kremerat vilket innebär att djurets kropp hanteras enskilt under hela processen och du får tillbaka askan. Askan levereras i en fin träurna som du kan hämta på kliniken inom några veckor.

Vi kan även hjälpa till om ni önskar få hjälp med enbart kremering, kontakta oss gärna om ni vill ha med information om det. 

För mer information www.malardalensdjurkrem.se