Stort behov av hundar och katter som ger blod

På våra sjukhus runt om i landet finns det ett ständigt behov av blodgivare. En blodtransfusion kan utgöra skillnaden mellan liv och död. För att alltid kunna erbjuda våra svårt sjuka patienter livsviktig behandling med blodprodukter behöver vi hjälp från sällskapsdjur och deras ägare med att kontinuerligt fylla på blodbanken.

Varje år får hundratals hundar och katter en blodtransfusion på våra kliniker och djursjukhus. Kejsarsnitt, trafikolyckor och råttgiftförgiftningar är exempel på tillstånd då en blodtransfusion kan bli aktuell.

Vi på AniCura är otroligt tacksamma för att vi har hund- och kattägare som är villiga att låta sina djur donera blod. Vi har ett konstant behov av blodprodukter och behöver ständigt nya givare. Om du har en hund eller katt som du vill ska bli blodgivare är du varmt välkommen att kontakta oss! Det finns lite olika krav för att bli blodgivare. Nedan kan du läsa om kraven för hund respektive katt.

Kan din hund bli blodgivare?

För att din hund ska få lämna blod behöver den:

Hundraser som många gånger passar bra som blodgivare: boxer, flatcoated retriever, greyhound, rhodesian ridgeback, riesenschnauzer, schäfer eller dobermann.

Kan din katt bli blodgivare?

För att din katt ska få lämna blod behöver den:

Ditt husdjur kan rädda liv!

Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare med en önskan att hjälpa oss att rädda liv utgår ingen ekonomisk ersättning. Våra blodgivare får istället kompensation i form av en årlig hälsoundersökning inklusive blodprovstagning.

Hur går det till?

När vi fått din intresseanmälan bokar vi in en tid hos veterinär. Första steget är en kostnadsfri hälsokontroll inklusive blodprovstagning för att se att hunden eller katten är frisk samt för blodgruppsbestämning. Om din hund eller katt blir godkänd för blodgivning kommer du tillsammans med ansvarig personal på djursjukhuset överens om tid för första blodtappning. De flesta blodtappningar sker på en bokad tid men det förekommer också att vi är i akut behov av blod och att du och ditt djur får komma in med kort varsel.

Vid blodgivningen lämnar en hund cirka 430 ml blod som ofta tappas från halsvenen. Tappningen tar inte mer än 5-10 minuter och besöket i sin helhet tar max 30 minuter (på vissa av våra djursjukhus och kliniker sövs hundarna under blodtappningen). Hunden påverkas inte märkbart av tappningen men bör undvika kraftig fysisk ansträngning samma dag. Katter lämnar 40-50 ml blod från halsvenen och till skillnad från hundarna så får katterna en lätt narkos under tappningen. De får stanna kvar på djursjukhuset för dropp och observation tills de är helt vakna.