Så får din katt en bra kattsommar

Under sommarmånaderna kommer många katter som vanligtvis vistas inomhus ut till sommarstugor och balkonger. Det innebär en helt ny miljö för många innekatter, som inte alltid är förberedda på sommarens faror.

– Vi har en tendens att tro att katter är smidiga och inte kan trilla av båtar eller ner från balkonger, men faktum är att det är ganska vanliga skadeorsaker hos katt under sommarmånaderna. Även slagsmål mellan katter och bitskador ökar när fler katter vistas utomhus samtidigt, säger Sandra Göransson, veterinär på AniCura.

Fallskador på grund av att katter fallit ner flera våningar från balkongen är vanliga och ofta allvarliga. Det kan röra sig om frakturer, skador på lungor och luftvägar samt sårskador. Många glömmer att sätta kattnät runt balkongen trots att lagen är tydlig med att balkonger ska nätas in om katten är ensam på balkongen och balkongen är mer än fem meter över marken. Bitskador och skador på hals eller armhålor från katthalsband är också vanliga orsaker till sommarbesök hos veterinären.

– Inför sommar och semester är det bra att göra en särskild säkerhetsgenomgång och se till att ordna med kattnät till balkongen, hålla uppsikt när katten vistas i nya utemiljöer och köpa ett katthalsband som går upp av sig själv om katten fastnar i halsbandet, säger Sandra Göransson.

Veterinärens tips för en bra kattsommar:

Om olyckan är framme – kattslagsmål och bitskador:

Gör så här:

När bör veterinär uppsökas?