Många nyfikna på djursjukhuset

Artikel i Kristianstadsbladet 190407

Efter flera års uppehåll höll AniCura Djursjukhuset i Hässleholm öppet hus igen på lördagen. Intresset var stort för att se hur arbetet går till bakom kulisserna. Bland annat fick de se den splitternya skiktröntgenmaskinen.

En ström av besökare går på tipspromenad i djursjukhusets korridorer och behandlingsrum. De hundar de möter är personalens egna som får agera modeller, men i en annan del av sjukhuset pågår mottagningsverksamheten som vanligt. Det går inte att stänga en hel dag.

- Vi har 140 vårdplatser och är på det sättet störst i Sverige. I snitt har vi 20 till 25 inlagda patienter. Hundar utgör 85 procent, men katterna är fler än på andra djursjukhus. Människor här är oerhört måna om sina katter, säger verksamhetschefen Karin Löfqvist.

I många år har AniCura Djursjukhuset haft som tradition att ordna öppet hus, men nu var det fyra-fem år sedan sist. Karin Löfqvist märker att det finns ett stort intresse att se vad veterinärerna, djursjukskötarna och djursjukvårdarna gör bakom kulisserna, inte minst efter SVT-programmet "Djursjukhuset".

Även de som har husdjur som behandlas på sjukhuset vill se hur arbetet går till.

- Vi har en hund som är på rehab inför en operation, men när vi är här ser vi oftast bara väntrummet och mottagningsrummet, säger Jesper Knutsson som tittar runt med sambon Sofia Svensson och sonen Viking.

Patienterna kommer från hela Sydsverige och när det gäller proteskirurgi från hela Norden.

Liksom på Hässleholms vanliga sjukhus är ortopedi en specialitet för djursjukhuset. De arbetar mest med höftledsproteser. Problem med armbågsleder och knäleder är vanligast, men raser som rottweiler, labrador och amerikansk staffordshire terrier drabbas också ofta av korsbandsskador som kräver kirurgiska ingrepp.

Karin Löfqvist visar runt. Efter att ha funnits i 20 år gjordes en stor utbyggnad 2009 till 2012. Året efter såldes djursjukhuset till AniCura.

Nu har de också fått en splitterny avdelning för bilddiagnostik som innehåller rum för både ultraljudsundersökningar, skiktröntgen och röntgen. Den avdelningen är Karin Löfqvist extra stolt över, inte minst eftersom de inte kunnat göra undersökningar med skiktröntgen förut.

- Tidigare fick djur genomgå röntgen flera gånger innan man bestämde sig för om de skulle skickas iväg till skiktröntgen. Det innebar onödiga kostnader och strålning. Nu kan vi göra skiktröntgen direkt. Det är ett säkrare sätt att ställa rätt diagnos, så att vi kan ge en adekvat säker vård.