3D-lyftet för djursjukhuset

Artikel i Norra Skåne 190408

AniCura Djursjukhuset i Hässleholm erbjuder nu skiktröntgen av sällskapsdjur.

- Därmed förstärker vi positionen som ett av landets modernaste djursjukhus, säger Karin Löfqvist, regionchef för AniCuras fyra djursjukhus i Skåne.

Datortomografen, CT, är en vidareutveckling av den vanliga röntgenapparaten och avbildar patienten i tre dimensioner, istället för två.

- För människor har den här bilddiagnostiken funnits länge men inom djursjukvården är det bara ett mindre antal sjukhus som har tillgång till den, säger Karin Löfqvist.

Djur drabbas av samma sjukdomar som människor.
- Det gäller olika typer av tumörer, ortopediska åkommor, problem i njurar, eller urinvägar och kärlmissbildningar. Diskbråck är vanligt förekommande, vilket var svårare att diagnostisera med den gamla röntgenutrustningen. Den nya CT:n innebär att veterinären får en mer exakt uppfattning om djurets skador och sjukdomar. Med snabba diagnoser ökar utsikterna att få djuret friskt igen, förklarar Karin Löfqvist.

Djursjukhuset kör med full bemanning dygnet runt, men stänger akuten från midnatt till klockan 08.00. Är det ett djur som svävar mellan liv och död, så görs undantag. Djur blir som nära familjemedlemmar och när de blir sjuka är det många känslor som bubblar fram hos ägarna.

- Det är jobbigt för oss som arbetar på djursjukhuset också. Det är många utmaningar och känslor och man är väldigt utsatt som veterinär när både känslor och pengar är inblandade. Självmordsstatistiken är mycket hög bland veterinärer. Vi har återkommande samtal med våra veterinärer där vi pratar om det som har varit jobbigt. Vi kör med öppna kort inför djurägarna för att inte stigmatisera vid jobbiga beslut och vi hjälper till med ett värdigt avslut. Det är viktigt, säger Karin Löfqvist.

Det finns 170 vårdplatser på djursjukhuset. Här är katter, hundar och andra sällskapsdjur inlagda med övervakning, precis som ett vanligt sjukhus.

Läs hela artikeln