Veterinär växer med nybygge

Artikel 170103 Kristianstadsbladet

Veterinärmottagningen i Bromölla ska flytta tvärs över gatan. Byggnationen av en dubbelt så stor anläggning har påbörjats. I samband med öppnandet ska filialen i Näsum stängas.

I maj 2013 öppnade Veterinärmottagningen i Näsum en filial på Industrigatan i Bromölla. I december året därpå köpte AniCura företaget och nu satsar de på att utöka verksamheten i Bromölla. På Åbylyckorna, bara en liten bit bort från den nuvarande mottagningen, har grunden gjutits.

När dörrarna öppnas i augusti eller september kommer ytan att vara mer än dubbelt så stor jämfört med dagens anläggning.

– Vi gör detta bygget för framtiden, så vi får det större och modernare, med bättre arbetsförhållanden för personal och det blir bättre för hundarna och katterna. Det ser vi fram emot, säger veterinär Christopher Martinsen.

De flesta patienterna är just hundar och katter, men även andra smådjur förekommer.

– Vi ska försöka sära lite på hundarna och katterna, så att de får sitta för sig själva i väntrummet. I dag har vi det inte så, men vi vet av modern forskning att katterna blir lite stressade.

Allt som allt blir verksamheten mer skräddarsydd, berättar Christopher Martinsen.

– Det blir digital röntgen, en tandavdelning, fler operationsrum, fler behandlingsrum, bättre personalutrymmen och bättre fungerande laboratorium.

Veterinärmottagningen har i stort sett vuxit kontinuerligt de senaste 30 åren. Branschen har utvecklats, liksom människors relation till sina djur.

– Det är en otrolig resa från att man lade 100 kronor på en katt för 30 år sedan. I dag kan man säga att the sky is the limit.

När invigningen sker kommer mottagningen i Näsum ha lagts ned.

– Vi har öppet tre dagar i veckan fram till den 1 juli. Då stänger vi helt i Näsum och flyttar all verksamhet till det nya. När vi har nya, fräscha lokaler är det dumt att inte använda dem. Vi har drivit två kliniker och nu får vi allt på ett ställe.

Anläggningen byggs av HVH Bygg, som äger fastigheten Järnåldern 13. Martin Nilsson, som är vd på företaget, förklarar att det är en investering för framtiden.

– Det är en väldigt stor satsning, men vi har fått ett tioårskontrakt med dem. Och vi har ytterligare 500 kvadrat där som ska hyras ut, som är ledigt för affärsverksamhet, säger Martin Nilsson.

Text: Johannes Lindén, Foto: Tommy Svensson