Varmt för oss - livsfarligt för vovven

Artikel Folkbladet 170703

Under sommarmånaderna kommer många hundar in till djursjukhusen med värmeslag, ett tillstånd som i värsta fall kan vara livshotande. Eftersom hundar inte kan reglera kroppstemperaturen lika effektivt som människor, är det extra viktigt att ta hand om sin hund i sommarvärmen.

– Vad som är en varm och skön sommardag för oss, kan vara riktigt jobbig för hunden. Särskilt de trubbnosiga hundarna kan vara extra känsliga för värme, och drabbas av värmeslag även vid normala sommartemperaturer, säger Rebecka Frey, chefsveterinär på AniCura Norsholms Djursjukhus.

Hundar har till skillnad från människor endast några få svettkörtlar i sina trampdynor och kan i övrigt reglera kroppstemperaturen genom att hässja/flåsa samt via slemhinnor i nos, tunga och munhåla. Trubbnosiga hundraser som mopsar, fransk bulldog och bostonterrier har ofta svårt att reglera kroppstemperaturen på grund av sina många gånger trånga andningsvägar.

Att värmeslag kan inträffa om hunden sitter instängd i ett varmt utrymme som exempelvis en bil är idag relativt känt, men det är viktigt att vara vaksam även vid hundpromenader och motionering i varmt väder.

– Se till att alltid ha med vatten på hundpromenaden i sommar, och svalka gärna tassarna med vatten också. Har du en trubbnosig hund ska du undvika att rasta den mitt på dagen när det är som varmast och soligast, säger Rebecka Frey.

De första symtomen på värmeslag kan vara att hunden söker sig till vatten eller till kalla golv där magen svalkas. I vissa fall behöver veterinär uppsökas.

Värmeslag

Försök omedelbart hjälpa till att sänka kroppstemperaturen genom att erbjuda kallt vatten, och hålla hunden i stillhet.

Kyl kroppen med svalt, men inte iskallt, vatten.

Kontakta veterinär om hunden hässjar, dreglar eller har torra och röda slemhinnor, får hög puls, oro och blir förvirrad. Samma sak gäller om hunden inte orkar resa på sig eller faller ihop under en promenad. I allvarliga fall blir hunden uttorkad, vinglig, får andningssvårigheter, kräkningar och blodiga diarréer.

Ser du en hund i en varm bil? Försök få tag på ägaren – lyckas inte det kontakta polisen. I nödfall: krossa rutan.

Läs mer om värmeslag