Så minskar du julstressen för din katt

Jultider förknippas ofta med ledighet och tid för samvaro med släkt och vänner. Men för din katt som är ett vanedjur kan högtiden vara en stressig upplevelse med främmande människor och en annorlunda hemmiljö med mycket glitter, växter och andra dekorationer. Med lite extra uppmärksamhet och omtanke kan julen bli trivsam för alla.

 – Runt högtiderna kommer det ofta in katter till oss som är stresspåverkade. Ett vanligt bekymmer är problem med urinvägarna som kan vara ett symptom på stress. Ser man att katten springer till lådan ofta, men att det kommer väldigt lite eller inget urin, så ska man kontakta veterinär, säger Sandra Göransson, chefsveterinär AniCura Sverige.

Genom att planera julfirandet med hänsyn till din katt kan risken för stressrelaterade problem minskas. Ett sätt att minska stressnivåerna är att sätta ut en doftavgivare som avger feromoner, doftämnen som verkar lugnande och minskar stress hos katter. När gästerna kommer är det bra att låta katten ta sin tid, och få komma fram och hälsa när den själv känner sig redo.

Se upp med julsnören, glitter och växter 🎄

Många katter tycker också det är roligt att leka med julsnören, glitter och andra dekorationer och får ofta i sig olämpliga föremål runt jul och nyår. Snören och glitter kan lätt fastna i tarmen. Växter är populära att tugga på, och även om de flesta kattägare känner till att just julstjärnor är giftiga, är det många som inte vet att också liljeväxter är mycket farliga för katter och kan orsaka allvarliga skador på njurarna.

 – Jag rekommenderar att vara extra uppmärksam om man har kattungar hemma, de är särskilt förtjusta i att leka med glitter och snören och tugga på växter, och kan lätt få i sig dessa. Liljeväxter är så pass farligt för katter att jag rekommenderar alla kattägare att undvika dessa, säger Sandra Göransson.

AniCuras tips för en trivsam kattjul:

 Om olyckan ändå varit framme:

Mjau och glad första advent 🕯