Så åker din fyrbenta vän säkert i bilen

Många väljer bilen som främsta färdmedel när de ska semestra runtom i Sverige. Bagageutrymmet blir snabbt fullt när en hel familj ska iväg. Men hur reser man egentligen med sina husdjur på ett säkert och bekvämt sätt?

Sommaren är här och semesterledigheten väntar runt hörnet för de flesta svenskar. Många väljer att ta med sitt husdjur på bilsemestern eller till sommarstugan. Det är dock lätt att glömma att även husdjuret måste packas säkert under resan för att inte bli en trafikfara i bilen.

- Det är tyvärr många som slarvar med transport av sällskapsdjur i bilen. Ofta ser man exempelvis hundar ståendes i passagerarsätet med tassarna på instrumentbrädan, vilket kan bli direkt livsfarligt vid en eventuell kollision. Vår rekommendation är att alltid använda en särskild resebur till husdjur som ska åka med i bilen. Detta för att både djuret och ägaren ska åka säkert, säger Magnus Blommé, bilexpert på Mekonomen Group.

Som exempel väger en liten Chihuahua på 2 kilo runt 80 kilo vid en krock i en hastighet på 50km/h och 256 kilo vid en hastighet på 90km/h. En schäfer med en vikt på 30 kilo väger vid krock i 50km/h 1200 kilo och vid krock i 90km/h väger den så mycket som 3,8 ton. Det är mer än vad en fullvuxen noshörning väger!

- Att vara djurägare kräver ett stort ansvar, inte minst när man ska ut och resa. Likaväl som att vi självklart spänner fast våra barn i bilen ska även husdjur hållas på en begränsad yta så att de inte kan fara omkring, säger Suzanne Sandquist veterinär på djursjukhuset AniCura, Kalmarsund.

Förutom att se till att husdjuren inte färdas löst i bilen, är vatten viktigt att tänka på varma sommardagar på vägarna.

- Våra husdjur är ofta mycket känsligare för värme. Blir en hund eller katt överhettad eller inte får tillräckligt med vatten innebär det ren livsfara på bara några få timmar, säger Suzanne Sandquist.

Viktigaste råden för att resa med husdjur

Med sunt förnuft får du en trevlig sommar tillsammans med din fyrbenta vän!