Nordens första OCT inom djursjukvården

Artikel i Brukshunden, Nr 1 2017

Optical Coherence Tomography (OCT) är en relativt ny teknik som påminner om ultraljudsteknik. Ljus riktas in i ögat och reflekteras mot olika strukturer, för att sedan återvända till apparaten. De reflekterade ljusstrålarna gör det möjligt att studera ögats mycket små strukturer. Tekniken har revolutionerat diagnostiken av ögonsjukdomar hos människor och nyligen har det första OCT-instrumentet för veterinärmedicin installerats på AniCura Albano i Stockholm.

Användning av OCT kommer att innebära möjlighet till noggrannare undersökningar och säkrare diagnoser, samt mer detaljerad och förbättrad uppföljning av patienter under behandling.

Titti Sjödahl-Essén, specialist på ögonsjukdom hos hund och katt vid Anicura Albano, berättar:

– OCT:n ger en fantastisk möjlighet att undersöka ögonen på våra patienter, inte minst de med ärftliga näthinnesjukdomar. Det unika med apparaten är att den kan få ut ett tvärsnitt av näthinnan och vi kan därmed bedöma i vilket lager av näthinnan förändringen finns, samt vilken utbredning den har. En ovärderlig information som vi tidigare endast kunnat få fram vid obduktion.

En undersökning med OCT tar ungefär 20 minuter och är smärtfri för patienten. De flesta djur behöver en lugnande spruta för att kunna ligga helt still under undersökningen.

OCT-instrumentet har inhandlats med ekonomiskt stöd från Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm, en av AniCuras delägare.

Text: Anna Persson, Brukshunden

Läs hela artikeln