Hundar får värmeslag - tips i sommarvärmen

Artikel i Norran 170716

När det är varmt ute ska hundar inte lämnas i bilar hur som helst, det vet de flesta. Men det är inte de enda tillfällena då det gäller att vara uppmärksam.

På sommaren kommer många hundar in till djursjukhusen med värmeslag, meddelar AniCura i ett pressmeddelande. Tillståndet kan vara livshotande.

– Särskilt de trubbnosiga hundarna kan vara extra känsliga för värme och drabbas av värmeslag även vid normala sommartemperaturer, säger Sandra Göransson, veterinär på AniCura.

Hundar reglerar i huvudsak kroppstemperaturen genom att flåsa och genom slemhinnor i nos, tunga och munhåla. Trubbnosiga hundraser har ofta trånga andningsvägar.

Att en hund kan få värmeslag när den exempelvis sitter instängd i en bil är ganska känt. AniCura förespråkar att man även ska vara uppmärksam vid hundpromenader och motionering i varmt väder.

– Se till att alltid ha med vatten på hundpromenaden i sommar. Svalka gärna tassarna med vatten också. Har du en trubbnosig hund ska du undvika att rasta den mitt på dagen när det är som varmast och soligast, säger Sandra Göransson.

Tidiga symptom på värmeslag är när hunden söker sig till vatten eller kalla golv för att svalka magen.