Feta djur går på överviktsprogram

Reportage Sveriges Radio Jönköping 1 augusti 2017

Ofta hörs det rapporteras i media om att fler svenskar blir överviktiga, men det är inte bara människan som ökar i kroppsmassa, utan det gör också våra husdjur. På AniCura Djursjukhuset i Jönköping har man därför startat upp ett bantningsprogram för våra hundar och katter.

Forskning säger att 25-35% av våra husdjur i Sverige lider av övervikt, något som rehabsjuksköterskan Ulrika Håkansson, på ett av Jönköpings största djursjukhus menar beror på oss människor.

"En köttbulle blir väldigt många extra kalorier för en hund."

Sedan i våras har djursjukhuset satsat lite extra på friskvård för överviktiga sällskapsdjur. Hit kommer mest hundar men även katter för att få individuella program utformade för just deras behov. Många har tidigare kommit till djursjukhuset då de haft någon sjukdom orsakad av dess övervikt.

– Hos hund så är ju framför allt artros, hältor och problem med rörelsemekanismen ett stort problem. Men det finns en rad andra sjukdomar som också är relaterade till övervikt och fetma, menar Ulrika Håkansson.

Enligt Ulrika Håkansson på djursjukhuset i Jönköping är det viktigt att komma igång med motionen för ditt djur.

– Gå lite mer i högre terräng och håll er inte bara till de plana skogsstigarna. Öka tempot under promenaden. Använd våra badsjöar som finns här i Sverige och gå ut och ha roligt i vattnet.

Lyssna på reportaget