Julbordet är en riktig dödsfälla

Artikel Vetlanda-Posten 161221

Julen kan innebära lite fler frestelser för ditt husdjur än vanligt. För att julen ska bli ett bra minne kan det vara värt att se över hur man minskar riskerna för de fyrbenta under juletiden.

Vi har kommit en bit in i december och julpyntet har börjat plockas fram hos många. Har du en liten valp, men även en större hund, är det spännande med nya saker som dyker upp på bord och bänkar.

- Vi vet redan nu att minst ett par hundra hundar kommer att drabbas av förgiftning under kommande helger och vill påminna om riskerna, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Paketsnören kan för en hund eller katt se roligt ut, men helt plötsligt har det åkt ner i magen. Sådana saker kan sätta sig i djurets tarm. Kräkningar, uttorkning och slöhet är tecken på att något kan ha fastnat och då är det viktigt att snabbt bege sig till en veterinär.

En julgran är inte helt ovanligt att man har hemma och då är det bra om julkulorna inte är av glas, för djurens trampdynors skull. De flesta som lever med katt i familjen vet också att katter gillar att dricka vatten på alla andra ställen än just i sin vattenskål. Tänk därför på att inte tillsätta exempelvis gödningsmedel eller något annat som kan vara skadligt i julgransvattnet.

"Man ska vara medveten om att om katten visar intresse för framför allt julgransdekorationer så det är kanske inte lämpligt att ha glitter i granen."

- Man får använda sunt förnuft. Känna sitt djur så gott det går. Visar katten stort intresse för granen, ja, då kanske man ska undvika gran, men annars tycker jag det räcker med att vara observant.

Så är det dags för julmat kanske. Julbordet är uppdukat med väldigt mycket godsaker, och även hundar och katter känner nog att det vankas extra mycket gott. Men det finns några nej när det gäller mat till djuren.

Choklad, lök, russin, vindruvor och saffran kan orsaka förgiftning och är sånt som många djurskyddsorganisationer och veterinärer avråder ifrån.

- Var särskilt uppmärksam när det gäller mörk choklad som kan innebära livsfara för din hund. Den höga kakaohalten innehåller teobromin, ett ämne som är giftigt för hunden. En hund på tio kilo kan äta upp till 40 gram mörk choklad utan allvarligare konsekvenser. För den ljusa chokladen ligger gränsen runt 100 gram, säger Lotta Möller.

Och så har vi det där med julrosor, julstjärnor, hyacinter och andra fina blommor som vi förknippar med julen. Djur, och kanske framförallt katter, äter gärna på växter, så innan du köper den där julblomman kan det vara bra att kolla upp om den är giftig.

Läs artikeln i Vetlanda-Posten