Hoten har blivit värre - nu krävs åtgärder

Reportage Sveriges Radio P4 Örebro 161005

Sveriges Veterinärförbund kartlägger den allt tuffare arbetsmiljön för veterinärer, som bland annat lett till att fler lever med skyddade personuppgifter. Skälet är en allt tuffare arbetsmiljö där hot, trakasserier och drev på sociala medier är vanliga. Detta enligt Skatteverket. Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund berättar för Radio P4 Örebro om de drev som under senare tid skapats på sociala medier.

"Hoten har blivit värre - nu krävs åtgärder."

Johan Beck-Friis berättar att han känner flera personer som blivit hotade och att hoten blivit fler och värre. I ett fall fick det förödande konsekvenser, säger han.

"Det var en djurägare som var missnöjd med en behandling, och byggde upp en hatkampanj på Facebook där veterinären inte fick komma till tals", säger Johan.

Han ser mycket allvarligt på läget och menar att det måste göras mer för att öka tryggheten för veterinärer.

"Vi har ett kollegialt nätverk för utsatta kollegor som man kan ringa till och få stöd och råd. Därutöver har vi ett projekt där vi ytterligare ska kartlägga problematiken och se vad vi kan göra från förbund och arbetsgivare för att förbättra situationen för de som drabbas."

"Det är ett misslyckande i samhället, att de som utsatts för kontroll inte accepterar resultaten utan slår tillbaka på det här olagliga sättet, som kan förstöra livet för veterinärer och deras familjer," säger Johan Beck-Friis.

Lyssna på intervjun