Hjärt- och lungräddning kan rädda husdjurens liv i sommar

På sommaren tillbringar många mer tid utomhus med sina husdjur vilket i sin tur ökar riskerna för olycksfall och skadade djur. Trygga semesterlugnet genom att ha grundläggande kunskaper i första hjälpen och undvik de vanligaste farorna.

Under sommarmånaderna njuter vi av att vara ute i naturen och tar gärna med katter och hundar ut till sommarstugan eller i skogen. Men på sommaren finns det också många risker, som huggormar, hetta och drunkningsolyckor. Är man dessutom på resande fot kan det vara långt till närmaste veterinärklinik.

"Vi får många akutbesök av svårt sjuka eller skadade djur under sommarmånaderna. Vad många inte vet är att man kan ge sina husdjur första hjälpen på ungefär på samma sätt som för människor. Med grundläggande kunskap kan man både köpa tid tills man har hunnit till närmaste veterinär och potentiellt rädda livet på sin bästa vän", säger Carol Ringström, leg djursjukskötare, AniCura.

Första hjälpen ABC

Om husdjuret blir allvarligt sjukt eller skadat bör man, precis som med människor, kontrollera ABC – andning, blödning och chock:

Andning: Titta på djurets bröstkorg eller håll handen framför nosen och känn efter andedräkten. Om djuret inte andas behövs hjärt-och lungräddning. Hjärtmassage ges med en eller båda händer på sidan av bröstkorgen bakom vänster armbåge. Konstgjord andning ges via näsborrarna, med huvudet utsträckt och luftvägarna fria från hinder. Ge 30 snabba bröstkompressioner under ca 15 sekunder, följt av två mun-mot-nos-andetag. Upprepa tills djuret börjar andas själv eller kommer under vård.

Blödning: När andningen fungerar som den ska är nästa steg att stoppa större blödningar. Tryckförband kan behöva läggas för att förhindra att djuret förlorar för mycket blod. Tryck flera kompresser, en rulle gasbinda eller en ren tygbit mot såret. Behåll trycket medan djuret transporteras till djursjukhus, genom att hålla handen tryckt mot förbandet.

Chock: För att bedöma om djuret är i chock, börja med att titta på slemhinnan i munnen genom att lyfta på överläppen. Slemhinnan ska vara rosa och fuktig, är den blek och gråaktig tyder det på dålig blodcirkulation. Kontrollera även djurets puls genom att känna på lårets insida, upp mot ljumsken. Normal puls ligger på ca 60 – 120 hjärtslag/minut för hundar och 110 – 130 hjärtslag/minut för katter. Bleka slemhinnor i kombination med snabb, fladdrig puls kan tyda på att djuret är på väg in i chock. Då är det viktigt att fort ta sig till djursjukhus för akutvård. Se till att djuret hålls varmt och har huvudet lågt i förhållande till kroppen om inte hunden eller katten har allvarliga skador i huvudet.

"Precis som det är viktigt att öva på första hjälpen för människor, är det lika viktigt att öva på djur. Men den bästa försäkringen är så klart att på förhand tänka igenom vilka faror som hunden eller katten kan möta i sommar, så att de kan förebyggas. Lämna till exempel aldrig djuret i bilen på sommaren, se till att hunden bär flytväst till sjöss och försök säkra att de inte har möjlighet att rusa ut på vägar framför fordon."

Andra tillstånd som behöver akut veterinärvård

Läs mer om dessa och andra akuta tillstånd i AniCuras kunskapsbank.

Kontakta alltid en veterinär om du är osäker kring ditt djurs hälsa.