Djursjukhuset behöver fler blodgivare när hundar går i pension

Artikel i DT 160326

DT fanns på plats på AniCura Falu Djursjukhus när blandrashunden Atlas lämnade blod. Hundar har inte lika komplicerade blodgrupper som människor. De har antingen positivt, eller negativt.

Men en negativ blodgrupp fungerar universalt, därför har djursjukhuset fasat ut de blodgivare som har positivt blod. Samtidigt går även hundar i pension, kombinationen gör att det nu råder brist på blodgivare i Falun.

"Vi har fått tre nya, men behöver minst fem till. Antalet blodgivare minskar och det är inte alltid lätt att hitta en heller. Hunden måste vara lugn, inte väga under 25 kilo, och vara mellan ett och åtta år gammal", berättar djurvårdare Frida Runegård.

En blodtransfusion kan vara skillnaden mellan liv och död. Detta kan behövas när ett djur förlorat mycket blod vid en olycka, i samband med en operation eller vid olika sjukdomstillstånd.

Tack vare hjältar som Atlas och hans matte kan vi rädda liv. Om du är intresserad av att ditt djur lämnar blod är du varmt välkommen att kontakta ditt närmaste djursjukhus.

Läs hela artikeln i DT