Djursjukhus satsar på tillväxt

Artikel Kristianstadsbladet 160227

Djursjukhuset i Hässleholm laddar för fortsatt tillväxt - och med chefsveterinär Karin Löfqvist vid rodret är ambitionerna höga. Hennes mål är att bygga vidare på den kompetens som finns, utveckla verksamheten och att skapa ett djursjukhus i världsklass.

– Man måste sikta högt, säger hon när Kristianstadsbladet besöker anläggningen på Stjärnfallsvägen i Hässleholm.

Karin Löfqvist hade jobbat på Helsingborgs djursjukhus i 15 år när hon nappade på erbjudandet från Anicura, som driver djursjukhuset i Hässleholm. Hon beskriver sitt första år i Hässleholm som väldigt arbetsamt - och väldigt roligt.

– Det har varit både utmanande och spännande, säger hon.
Verksamheten är inriktad på smådjur. Merparten av patienterna utgörs av hundar och katter, men även andra sällskapsdjur som kaniner, gnagare och ödlor är välkomna.

Förra året noterades 13 000 vårdtillfällen på sjukhuset, som har 150 vårdplatser.

– Vårt mål är att antalet vårdtillfällen ska bli ännu fler under 2016. Både underlaget och kapaciteten finns, säger verksamhetschef Jessica Hård Svensson.

Hässleholm är en av landets mest hundtäta kommuner. Men de som söker vård kommer inte bara härifrån - upptagningsområdet är betydligt större än så.

– Jag brukar säga att jag har kunder från hela landet. Ofta bygger man ju upp en relation med både djur och djurägare och sedan följs man åt genom livet, säger Karin Löfqvist.

Antalet anställda uppgår i dag till ett 40-tal personer. Ett tiotal av dessa är veterinärer. Därtill kommer legitimerade djursjukskötare, djursjukvårdare och annan personal - och fler ska det bli.
Karin Löfqvist vill skapa ett ledande centrum för aktivt hundfolk i hela södra Sverige. Personalen handplockas, oftast via kontakter i branschen.

– Det är viktigt att expansionen sker med bibehållen kvalitet, säger hon.

Sjukhuset har bland annat en operationsavdelning med tre salar, en vårdavdelning, en infektionsavdelning, rehab, blodbank och laboratorium. Fler faciliteter är på gång. Framöver ska utrustning för skiktröntgen installeras och en blodbank byggas upp.

– Vi vill växa. Sett till antalet vårdplatser är vi Sveriges största djursjukhus, så det finns plats för fler djur, säger Karin Löfqvist.

Hon är inriktad på ortopedisk kirurgi och genomför bland annat avancerade höftledsoperationer, något hon är i stort sett ensam om i Sverige i dag.

– Det är underbart att se hur en hund återfår både rörlighet och livskvalitet.

Hon är även intresserad av frågor som rör reproduktion och artificiell insemination.

– Jag har alltid varit engagerad i smådjursreproduktion, det är ett väldigt intressant område.

Karin Löfqvist betonar att en duktig veterinär inte bara måste vara djurvän. Han eller hon måste även gilla människor.

– Det är en av de stora fördelarna med det här jobbet. Man kommer varandra nära och man får så otroligt mycket tillbaka, både av djuren och av deras ägare, säger hon.

Fakta
Internationell vårdkoncern
Anicura bildades 2011 och bedriver djursjukvård för hund, katt och andra sällskapsdjur. Företaget ägs av ett antal medarbetare, Stiftelsen Djursjukhus i Storstockholm, investmentbolaget Fidelio Capital samt Nordic Capital. AniCura är ett icke vinstutdelande företag, vilket innebär att allt överskott återinvesteras i verksamheten och att ingen ägare erhåller utdelning. Företaget finns i på 40 orter i Sverige samt i Norge, Danmark, Tyskland, Österrike och Holland.

Text: Magnus Gatemark, Foto: Tommy Svensson