Allt fler hundar ger blod – och räddar liv

Artikel Tidningen Hammarby/Skarpnäck 161123

Labradoren Oscar hoppar för fjärde gången i år upp på undersökningsbordet inne hos veterinären på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen för blodgivning. Tidningen Hammarby/Skarpnäck var på plats under hela blodtappningen.

Oscar lägger sig lugnt på sidan och får titta på matte som klappar lugnt på pannan. En assisterande djursjukskötare kliar försiktigt Oscar på magen. Allt för att pulsen ska gå ner och ett av de viktigaste kraven för att få ge blod ska uppfyllas: stillhet under tio minuter när blodgivningen genomförs.

I fjol genomfördes 89 blodtransfusioner på djursjukhuset, vilket är tio fler än föregående år. I år har drygt 50 hundar blivit uppskrivna på blodgivarlistan.

Men vilken hund som helst får inte bli blodgivare. Hunden måste väga minst 27 kg, vara minst ett år gammal och vara regelbundet vaccinerad och avmaskad. Flera raser är mer eftertraktade än andra. Boxer, Schäfer och Greyhound hör ofta till den gruppen som kallas ”universaldonatorer”. Dessa saknar en specifik antigen som kan ge farliga reaktioner under blodtransfusionen. 

Som ansvarig för intensivvårdsavdelningen så får veterinär Fredrik Ones Larsen se hur blodet som ges resulterar i hjälp för hundar som är i det allra kritiska läget. Trafikskador, tumörer som spricker och andra akuta sjukdomstillstånd där hunden blöder mycket är de skador som blodgivningen hjälper till att åtgärda.

"Ägarna till hundarna som tagit emot blodet är oftast väldigt tacksamma men en del tar det för givet. Det är jättemånga som vi har lyckats rädda livet på tack vare blodgivningen."

Läs hela artikeln