Farligt för katter att äta

Även om många katter är konservativa varelser, som helst undviker allt utom en speciell sorts mat, så händer det ibland att de får i sig sådant som är giftigt för dem. Här har vi gjort en sammanställning över några vanliga livsmedel som är giftiga för katter, så att du kan undvika att ge din katt något den inte ska äta.

Låt bli att ha giftiga livsmedel framme på matbord eller diskbänk. Läs gärna även vår sammanställning över giftiga växter och andra förgiftningsrisker i kattens omgivning.

Visar katten symtom på förgiftning, eller om du ser att katten äter något den inte ska, bör du genast ta kontakt med veterinär.

Choklad, kakao och koffein

Choklad och kakao är giftigt för katter och hundar eftersom det innehåller ämnet teobromin. Katter är vanligtvis inte så förtjusta i sötsaker (det är fett som är deras svaghet) men det händer ibland att de äter choklad eller slickar i sig kaksmet med kakao. 

Teobrominförgiftning kan bli livshotande

Teobromin är centralstimulerande och är besläktat med koffein. För katter är teobromin farligt eftersom de inte kan bryta ner ämnet i kroppen. Symtom på teobrominförgiftning brukar uppträda inom sex timmar, men de kan dröja upp till tjugofyra timmar. Då ses:

  • kräkningar
  • buksmärtor
  • ökad törst
  • skakighet
  • rastlöshet
  • hyperaktivitet
  • riklig salivering
  • rubbningar i hjärtrytmen.

Mörk choklad innehåller höga halter teobromin. Riktigt mörk choklad är alltså farligare, men den ljusa mjölkchokladen kan också orsaka förgiftning i tillräckligt stor mängd. 

Om du misstänker att din katt ätit choklad eller kakao ska du aldrig försöka framkalla kräkning på egen hand, utan omedelbart åka till veterinären. Här kan du läsa mer om chokladförgiftning hos katt.

Kaffe och cola kan ge koffeinförgiftning

Koffein har en likartad effekt som teobromin på katter, och de ska därför inte ha tillgång till att dricka t ex kaffe eller coca cola. Rådgör med veterinär ifall du sett katten dricka något som innehåller koffein. 

Vindruvor och russin

Både färska vindruvor och russin är giftiga för katter. Mekanismen är inte helt klarlagd, men det har rapporterats att katter har fått svåra njurskador av så lite som en vindruva. 

När symtom på förgiftning uppkommer är det för att katten har fått akut njursvikt. Tillståndet behöver behandlas på djursjukhus. Symtom vid akut njursvikt är:

  • ökad törst
  • ökat kissande (eller upphörd urinproduktion)
  • buksmärta
  • illamående
  • nedsatt allmäntillstånd.

Här kan du läsa mer om akut njursvikt hos katt.

Undvik att låta katten leka med vindruvor eller att ge din katt exempelvis kaffebröd som innehåller russin. Om din katt har ätit vindruvor eller russin ska du uppsöka veterinär omgående, då njurskador kan gå att förhindra om katten snabbt får vård. 

Bittermandel

Bittermandel innehåller cyanid, som blockerar cellernas upptag av syre. Det är giftigt för både djur och människor, men används ofta i liten mängd för smakens skull ihop med vanlig mandel i bakverk och konfekt. Det behövs bara en liten dos bittermandel för att orsaka svår förgiftning och rentav dödsfall hos katt. 

Eftersom mandel och bittermandel innehåller mycket fett är de en delikatess för katter, och det är lätt hänt att en katt får i sig farligt mycket. Några av symtomen vid bittermandelförgiftning är förhöjd andningsfrekvens, “lufthunger” som gör att katten t ex andas med öppen mun, svaghet, illamående och medvetslöshet. 

Om du har bittermandel hemma ska den förvaras oåtkomligt för katten. Misstänker du att din katt fått i sig bittermandel ska du genast kontakta veterinär.

Lök, vitlök och gräslök 

Lök innehåller ämnet alicin som kan orsaka svår sjukdom och förgiftning hos katter. Alicin finns i all typ av lök och försvinner inte vid upphettning eller tillagning - det innebär att katten kan bli sjuk av tillagad lök såväl som rå. Katter brukar sällan äta lök självmant, men det är viktigt att de inte serveras maträtter lagade med lök och vitlök, inte heller lökpulver eller andra lökprodukter.

Alicin orsakar skador på röda blodkroppar, vilket leder till grav blodbrist, samt skador på levern och andra inre organ.

Lökförgiftning ger fördröjda symtom

Symtomen vid lökförgiftning uppkommer någon dag efter lökintaget och är bland annat aptitlöshet, kräkningar, diarré, snabb andning, brunaktiga eller bleka slemhinnor samt buksmärta. Det finns även en förgiftningsrisk för katter som regelbundet äter små mängder lök. 

Kontakta veterinär omgående om du misstänker att katten har ätit lök i någon form. Här kan du läsa mer om lökförgiftning hos katt.

Jäsdeg

Jäsdeg kan vara lockande för en katt, åtminstone en deg med mycket smör eller fett. Bulldeg eller annan jäsdeg kan dock fortsätta att jäsa i magen och bildar då alkohol. I stora mängder kan detta orsaka alkoholförgiftning, men även mindre mängd deg kan ge symtom som buksmärta, uppsvälld buk och kräkningar.

Var noga med att täcka jäsande degar ordentligt och ställ dem på en plats där katten inte kommer åt den. 

Xylitol

Sötningsmedlet xylitol finns ofta i halstabletter, tandkräm och sockerfritt tuggummi. Hos katter ger xylitol en ökad frisättning av insulin. Det kan leda till allvarlig blodsockersänkning och även påverka levern.

Symtomen på xylitolförgiftning kommer snabbt och kan innefatta skakningar, oro, rastlöshet, desorientering, illamående, kräkning och medvetslöshet. Du bör ge katten något kolhydratrikt att äta eller dricka men undvik att tvångsmata katten, då den kan sätta i halsen. Stryk hellre lite honung på tandköttet. Kontakta veterinär omgående.

Livsmedel som är olämpliga för katter

Det finns mat som inte är giftig men som katter ändå inte bör äta regelbundet eller i större mängder. Kattens ämnesomsättning skiljer från både människans och hundens, då den är en strikt karnivor, dvs köttätare. Bland annat innebär detta att katten inte kan bilda vissa ämnen själv utan måste få dem i sig via kosten, dvs animaliska proteiner.

Håll nere på kolhydraterna

En köttätare som katten är extra känslig för kolhydratrik mat, och den riskerar att med tiden utveckla diabetes. Det olämpligt att ge katten exempelvis hundfoder eller annan kost som inte är avsedd för katter. För en del katter kan till och med kolhydratinnehållet i vanligt torrfoder bli för mycket.

Se upp med fetthalten

Katter föredrar i regel fet mat framför söta smaker. Men även mycket fett kan bli skadligt i längden, då det dels kan medföra övervikt och dels kan utgöra en för stor belastning för bukspottskörteln.

Undvik mjölkprodukter

Mjölk, grädde och glass är svårsmält för kattens matsmältningssystem, då de är laktosintoleranta och kan få magont och diarré. Glass innehåller dessutom socker, vilket helst inte bör vara en del av kattens kost. 

Skulle du vilja ge katten något annat än vatten någon gång kan du prova med särskild mjölk anpassad för katter, som är helt fri från laktos. 

Undvik rå äggvita

Ägg innehåller många av de näringsämnen som är lämpliga för katter, i form av både fett i äggulan och proteiner i äggvitan. Men i äggvitan finns även ämnet avidin, som är en s k antinutrient. Den förhindrar upptaget av det livsviktiga vitaminet biotin.

Någon enstaka gång ibland kan katten få äta råa ägg, men om du ger din katt ägg att äta till vardags ska det vara tillagat. Då inaktiveras nämligen avidin.

Om du ger katten råa ägg bör du också se till att de är av svenskt ursprung. I andra länder är det nämligen vanligt att ägg innehåller salmonella.

Smittämnen i mat eller byten

Utekatter som jagar och äter sina byten riskerar att få i sig smittämnen från gnagare och småfåglar. Här kan du läsa mer om mask hos katt respektive salmonella hos katt

Om katten blivit förgiftad

Misstänker du att din katt har blivit förgiftad ska du alltid kontakta veterinär. Vänta inte på att symtom ska uppträda och försök inte att framkalla kräkningar hemma med hjälp av salt eller föremål. Det kan istället leda till saltförgiftning eller att katten skadas.

Ring hellre en gång för mycket än för lite - vissa förgiftningar kan snabbt leda till ett försämrat allmäntillstånd eller skador på organen och då behöver katten snabbt vård.

Har du andra frågor eller funderingar kring farliga livsmedel eller giftiga ämnen är du välkommen att kontakta våra veterinärer i appen.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär 2022

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.